Een fragment uit de toespraak van demissionair minister Jet Bussemaker, TivoliVredenburg, 29 mei 2017, na afloop van het slotconcert van de MuziekRoute.

“De MuziekRoute stelt kinderen in staat om zelf muziek te maken, te ontdekken, te bedenken en te ervaren. En die aanpak gaat verder dan alleen het waarderen en uitdrukken van muziek, hier gaat het echt om de ontmoeting, om de uitwisseling en om de persoonlijke culturele aspecten daar van. Leerlingen onderling, maar ook met de leerkrachten van de school –het viel mij op dat die trouwens enorm fanatiek mee stonden te doen, ontzettend leuk om te zien-.

Dus hele grote complimenten voor deze prestatie en ik hoop echt van harte dat de MuziekRoute een soort olievlek werking krijgt.

Ik ga niet voorschrijven hoe alle scholen in Nederland en alle culturele instellingen muziekonderwijs moeten vormgeven. Dan wordt het ervaren als iets dat vanuit Den Haag wordt opgelegd. Maar ik wil ook niet dat iedereen weer helemaal opnieuw het wiel gaat uitvinden. Wat zou het mooi zijn als de MuziekRoute doorontwikkeld kan worden en als anderen daar dan ook de mogelijkheden van gaan gebruiken. Daarmee kan de MuziekRoute een belangrijke bedrage leveren aan mijn missie; om alle kinderen in 2020 weer gewoon op school te leren zingen, leren muziek maken, leren samen te spelen en zich met elkaar te verbinden.”